lauantai 8. marraskuuta 2014

Stouttia jouluksi

En ole aikaisemmin valmistanut tummaa ja paahteista olutta mäskäämällä, joten pitihän sitäkin nyt kokeilla. Tarkoituksena oli tehdä vahvahko stout, joka kypsyisi jouluun mennessä juomakuntoon ja jota voisi sitten joulun pyhinä nautiskella. Olueen päätyi lopulta viittä eri mallasta ja kolmea eri humalaa. Maltaan määrä oli tällä kertaa suurempi kuin koskaan aiemmin, eli tarkalleen 3,620 kg. Tämä tarkoitti sitä, että mäskääminen yhdessä 10 litran kattilassa olisi mahdotonta. Mäskäys tapahtui siis kahdessa kattilassa samanaikaisesti ja se kävikin melko vaivatta.

Tässä oluen resepti:

Maltaat: 
Pale Ale 5 EBC  2250g (62%)
Munich 18 EBC 800g (22%)
Crystal 100 EBC 250g (7%)
Carafa S III 1400 EBC 170g (5%)
Chocolate 900 EBC 150g (4%)

Humalat (pellettinä): 
Challenger 34g 60min (2,8g/l)
Centennial 12g 10min (1g/l)
Willamette 36g 0min (3g/l)

Hiiva: Safale US-05

Mäskäys: 60min 65-67°C (tavoite oli 68°C, mutta se ei aivan toteutunut)
Keitto: 60min
Eräkoko: 11,5 litraa
OG: 1.064
FG: 1.012
ABV: 7.2%
Katkero: 60 IBU
Väri: 77 EBC

Mäskäystehokkuus: 77%

Tarkoitus ei ollut tehdä mitään imperial stoutia, vaan hieman kevyempi mutta kuitenkin vahva stout. Lopullinen ominaispaino laski vähän turhan alas. Odotin korkeampia lukemia ja sen myötä tuhdimpaa runkoa. Mäskäyslämpötila oli vähän turhan alhainen, mikä varmaan vaikutti asiaan. Saa nähdä onko tuosta keiton aromihumaloinnista mitään hyötyä, vai jyrääkö paahteisuus täysin.

Tämä on nyt seitsemäs kotiolut ja olen havainnut kloonireseptien olevan hyvä apu reseptin suunnittelussa, sen sijaan että miettisi itse koko reseptin alusta loppuun. Käytin reseptin suunnittelussa apuna Sierra Nevada Stout -kloonireseptiä, jota muokkasin omien tarpeideni mukaiseksi. Olen kerran maistanut Sierra Nevada Stoutia ja se oli oikein mukavan makuinen stout.

Kloonireseptissä mäskäysajaksi oli ilmoitettu 60 minuuttia. Luin netistä keskusteluja, joissa 60 minuutin todettiin olevan aivan tarpeeksi pitkä mäskäysaika. Mäskäysajan lyhentäminen 90 minuutista 60:een voi auttaa lopullisen ominaispainon jäämistä hieman korkeammaksi. Tosin mäskäyslämpötila ilmeisesti vaikuttaa enemmän lopulliseen ominaispainoon kuin mäskäysaika.

Mäskäyksen tein siis kahdessa kattilassa. Toinen kattila aivan perinteisesti pussimäskäämällä uunissa. Noin 2,5 kiloa mallasta ja n. 7 litraa vettä. Toiseen kattilaan laitoin loput maltaasta ja
3 litraa vettä ilman mitään harsopussia. Tätä toista kattilaa pidin hellan pienimmällä levyllä, liesi pienimmällä teholla (1) ja vain pieni osa kattilasta lieden päällä. Tällä tavalla lämpö pysyi kontrollissa eikä lähtenyt nousuun. Sekoittelin kumpaakin mäskiä vartin välein ja tarkistin lämpötilan. Uunissa mäskäytyneen satsin lämpötila oli 65 asteen korvilla, eli vähän turhan alhainen.

Periaatteessa siis vahvankin oluen mäskääminen onnistuu parin kattilan avulla. Toki mäskäyksen voi tehdä kahdessa erässä, mutta siinä kuluu kauemmin aikaa. Huuhtelun tein jälleen käymisastissa, jonne olin lisännyt huuhteluveden. Mallaspussi siis käymisastiaan likoamaan. Lisäsin toisessa kattilassa olleen mäskin myös pussiin kuten kuvasta näkyy.



Ennen keittoa vierrettä oli kasassa 18 litraa. Keitto kahdessa kattilassa 60 minuuttia ja käymisastiaan päätyi lopulta 11,5 litraa tummaa nestettä. Tällä kertaa nesteytin kuivahiivan ennen lisäämistä käymisastiaan. Käyminen 20 asteessa kaksi viikkoa.


Keiton aikana voi nauttia kotiolutta

Hankin automaattilapon ja pullontäyttäjän lappoon ennen pullotusta, mikä helpotti pullotusvaiheen touhuja huomattavasti. Tosin hieman tuli taas sählättyä, kun osa oluesta päätyi lattialle. Pullotusvaiheessa lisäsin 55 grammaa dekstroosia, jolla pitäisi tulla hieman
alle 2.0 hiilihapot. Automaattilapon desinfiointi oli vähän hankalaa, mutta itse pullotus oli todella vaivatonta automaattilapon kanssa. Olutta päätyi lattialle siinä vaiheessa kun suurin osa oluesta oli jo pullotettu. Kallistin pullostusastiaa ja siinä vaiheessa automaattilapon paino kaatoi koko astian lattialle. En osannut huomioida, että automaattilappo on paljon painavampi ja jämerämpi kuin aiemmin käyttämäni viinilappo. Myös pullotuspää ja pitkä letku aiheuttavat sen, että pullot kaatuvat helposti, ellei ole huolellinen. Ensi kerralla homma hoituu varmasti paremmin.



Hups, rapatessa roiskuu välillä




Pulloihin päätyi hieman vajaa 10 litraa olutta, joka saa nyt kypsyä rauhassa.



6 kommenttia :

  1. Automaattilapon desinfiointi käy kätevästi sängynaluslaatikossa, laatikossa voi säilytellä starsania ihan pidemmänkin aikaa ja lapon laatikossa kunnes sille on käyttöä. Tuosta pullotikusta sen verran, että sen o-rengas pullahtaa todella helposti paikaltaa ja yllätys on ikävä kun oluen tulo ei lakkaakkaan... Kannattaa siis olla varuilta lappoklipsu letkun varressa vaikka täyttötikku löytyykin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Tuollainen laatikko ei olisi pahitteeksi. Olen toistaiseksi pärjäillyt Melkkon desinfiointiaineella, mutta Star San olisi varmasti parempi vaihtoehto. Olisi kätevää ainakin pullojen desinfioinnissa, kun niitä ei tarvitsisi välttämättä huuhdella.

      Poista
  2. Pullojen desinfiointiin jos ei vielä löydy, niin aina käsille suihkupullo jolla pari suihkausta pullon sisään ja valumisen jälkeen valmis pullotukseen. Jotkut käyttävät pullopuun päässä "suihkulähdettä", mutta sillä on vähän hankalampi ruiskia käymisastiat ja se itse pullopuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä kätevältä. Star Sania on hankittava tähänkin talouteen :)

      Poista
  3. Uunissa olen paistanut pullot huuhtelun jälkeen 175 asteessa ja on aina toiminut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisen olutsatsin kohdalla tein pullopaistosta uunissa, mutta pulloihin tuli outo haju. Sen jälkeen olen käyttänyt desinfiointiainetta. http://kotiolutta.blogspot.com/2014/03/1-astonishing-ale.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...