lauantai 21. tammikuuta 2017

Uusi mäskäysastia / panimolaitteiston esittely

Kotipanimolaitteistoon on tullut vähän päivitystä, sillä olen saanut uuden mäskäimen. Aiemmin mäskäimen virkaa on toimittanut 10 litran kattila ja mäskäys on tapahtunut pussimäskäämällä uunissa. Tämä tapa on toiminut varsin hyvin ja mäskäystehokkuus on ollut hyvää luokkaa. Huuhtelun olen tehnyt huljuttamalla mallaspussia käymisastiassa, johon olen laittanut tarvittavan määrän huuhteluvettä.

Nyt pussimäskääminen loppuu ainakin toistaiseksi, sillä jatkossa mäskään maltaat 30 litran ruoka / kahvitermoksessa. Kyseinen pönttö pitää lämpöä erinomaisesti, joten se soveltuu mäskäysastiaksi vallan mainiosti. Laitoin termokseen 10 litraa lämmintä vettä ja parin tunnin aikana lämpö oli laskenut suurinpiirtein asteen verran. Odotan innolla, että pääsen kokeilemaan uutta mäskäintä ihan maltaiden kera.




Käytännössä mäskäysvaihe tulee muuttumaan siten, että:

- Mallaspussia ei tarvita enää mäskäyksessä
- Uunia ei tarvita enää mäskäyksessä
- Mäskiä ei välttämättä tarvitse sekoitella mäskäyksen aikana, toisin kuin uunissa mäskätessä, jolloin lämpö jakautuu epätasaisesti kattilan sisällä
- Voi mäskätä kerralla isompia määriä

Mäskäys siis helpottuu entisestään. Ennenkään se ei ole kovin vaikeaa ollut, mutta nyt pääsee entistä vähemmällä vaivalla. Pussimäskäyskin tietysti onnistuisi tuolla vehkeellä, mutta minulla ei ole tarpeeksi isoa mallaspussia siihen tarkoitukseen. Jos olisi, niin huuhtelun voisi tehdä mäskäysastiassa ja hanasta voisi päästää vierteen suoraan keittokattilaan. Katsoin juuri että esimerkiksi lappo.fi -verkkokaupassa olisi 27 ja 35 litran mäskäyspussit myynnissä. Hinta on kuitenkin siinä kolmenkympin korvilla. Hmm.

Toki tuo astia on myös muunneltavissa sellaiseksi, että siinä voi tehdä mäskäyksen ja huuhtelun ilman mitään mäskäyspussia. Hana pitäisi vaihtaa ja tehdä sisälle siiviläviritys tai laittaa kupariputkea. Noh, tässä vaiheessa en ala vielä nikkaroimaan. Ensimmäisen mäskäyksen teen ihan vaan laittamalla veden ja maltaat suoraan astiaan ja annan maltaiden mäskäytyä sellaisenaan.

Huuhtelu ei onnistukaan enää samalla tavalla kuin ennen, joten päätin hankkia Reittausblogissa suositellun IKEA:n lävikön. En ole vielä varma millä tyylillä sen huuhtelun sitten teen, mutta siiviläpussi tulee siinä tarpeeseen joka tapauksessa.

Keitto tapahtuu edelleen kahdessa 10 litran kattilassa, joten eräkokoihin ei ole tulossa muutoksia ainakaan vielä. Olen muutenkin huomannut että 12 litran satsit ovat vallan sopivia meikäläiselle.

Nyt kun pääsin vauhtiin, niin voisin tässä samalla esitellä koko tämänhetkisen panokaluston.


30 litran mäskäysastia sekä 2kpl 10 litran kattiloita























Hanallinen käymisastia, automaattilappo, pullotuspäät hanaan ja lappoon, ominaispainomittari, digitaalinen lämpömittari, lävikkö ja siiviläpussi


Lisäksi löytyy toinen käymisastia jossa ei ole hanaa. Hanallinen käymisastia toimii pullotusastiana ja hanattomassa astiassa käytän oluet. Aiemmin olen pullottanut olueni lapon ja siihen liitettävän pullotuspään avulla, mutta viimeiset kaksi olutta olen pullottanut käymisastian hanasta pullotuspään kanssa. Hanan päästä pullotus käy helpommin kuin lapon kanssa. Digitaalisen lämpömittarin ostin vähän aikaa sitten Clas Ohlsonilta, hinta oli alle parikymppiä. Uusi lämpömittari tuo lisämukavuutta ja helpottaa lämpötilojen mittaamista. Hankin uuden ominaispainomittarin myös kun epäilin, että vanha näyttää mitä sattuu. Ja uusi mittari näyttää 0.003 vähemmän kuin vanha mittari. Kalibroin mittarit 20 asteisessa vedessä ja uusi mittari näytti lukemaa 1.000 kuten pitää.

Paljon on siis tapahtunut muutoksia ensimmäisistä oluenvalmistussessioista. Edelleen mennään kaikin puolin manuaalisesti, mutta viime aikoina olen himoiten katsellut netistä Grainfatherin tai Braumeisterin kaltaisia puoliautomaattisia / täysautomaattisia oluenvalmistuslaitteita. Kyllä tässä sellainen kutina on, että jossain vaiheessa kotiin saapuu vehje jolla voi hoitaa mäskäyksen, huuhtelun ja keiton yhdessä ja samassa pöntössä. Hintaa noilla laitteilla on tosin 500 eurosta ylöspäin, ja jos oikein haluaa hifistellä, niin Braumeisterin 20 litran vekotin maksaa ~1600 euroa. Tällä hetkellä halvin Suomessakin myynnissä oleva laite Bulldog Brewer maksaa Viinitalo Melkkossa 490 euroa. Jos jollakin on kokemuksia näistä laitteista, niin laittakaapa ihmeessä kommettia ja suosituksia. Uskoisin vastaavien laitteiden yleistyvän entisestään nyt kun kotiolutharrastus leviää ympäri maailmaa ja yhä enemmän alkaa olla kysyntää kyseisille laitteille. Katsellaan mihin oma kalusto tästä vielä kehittyy.

Seuraavasta oluesta voisin paljastaa sen verran, että siitä on tulossa suklainen tapaus, ainakin jos kaikki menee nappiin!


8 kommenttia :

  1. Kolme satsia bulldogilla takana ja varsin mukava laite. Ei enää tulisi mieleenkään värkätä kattiloiden kanssa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaisi olevan hinta - laatu suhteessa aika pätevä laite. Aika moni asia kyllä puoltaa vastaavan laitteen hankintaa.

      Poista
    2. Suosittelen kyllä Bulldogia erittäin lämpimästi. Ruotsista tilasin kun oli useamman kympin suomen hintoja edullisempi.

      Poista
    3. Katselinkin että Humlelta irtoaa hieman halvemmalla.

      Poista
  2. Moikka! Hyvännäköinen laite - mistäköhän löysit sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve! Sain tuon lahjoituksena kaverilta. Laite oli ollut partioleirillä ruokatermoksena. Nyt se toimii mäskäimenä erinomaisesti!

      Poista
    2. OK! Näkyyköhän merkki/malli termoksesta?

      Pohtii M

      Poista
    3. Ei näkynyt mitään merkintöjä termoksessa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...